C+G: SD

Our project looks to a future in which automation and machine technology remove much of the labor from the human race. But instead of applying it to industrial labor, we apply it to domestic labor. The building holds living units that are serviced by machines, which dictates their orderly layout, as it makes machine circulation as efficient as possible. But in the leisure time gained from the removal of domestic labor, the residents are free to explore the landscape-like ground floor, which is dedicated to creating and sharing different types of art. As a contrast to the efficient and clean living unit arrangement and circulation of upper floor, the ground floor is a messier, more experiential space where residents and public circulate around, over, and through the platforms and landforms. The landforms house a variety of environments for sharing inside and on top of them, while the platforms around them are flexible, allowing interaction between many disciplines. This allows residents to be exposed to and inspired by each other’s work, as well as allowing the public to explore both the creative process as well as the finished product as they move through the building.

Feedback:

Our reviewers were Doug Jackson, Ryan Brockett (and students), Brent Freeby, Stacey White, Ed Saliklis (in ARCE 316 the next day). There was a lot of good feedback and a lot of overlap between reviewers, which was great. Here is what we want to move forward with as we move into the DD phase:

Doug talked about some kind of physical or phenomenological reminder of the messy exploration going on below. The calm and quiet domestic life established by the housing bars could be disrupted every now and then by the creativity happening below. Brent brought up a similar idea of having the housing bars respond to the landforms somehow and reflect what is happening underneath.

Doug also noted that the efficient vertical circulation in the towers could have transparency to allow for changing views of the spectacle happening on the landforms and platforms. The spectacle is an important aspect to our project, which we didn’t realize until Brent talked to us about the spirit of impromptu performance spaces. Up until now we have maintained a sense of transparency in the vertical circulation but as a way of seeing into the robot circulation from the outside, so it was interesting to consider the reversal of that experience. Ed got us thinking that the truss towers can be expressed with transparent cladding at certain key moments rather than expressing everything. This also ties into Ryan Brocket’s question of considering where the robots inhabit the building and how much of that we want to expose.

Brent suggested establishing some hierarchy in the structure to really emphasize that the towers are what is holding up the housing bars. Ed suggested that the housing bars and landforms could connect so that the housing is suspending the roof of some of the longerspan landforms. Another option would be for the landforms to have a continuous wall that supports the longer spans of housing.

Sections [Converted]_Page_1

Longitudinal Section

Sections [Converted]_Page_2

Transverse section

SD Renders-1

Interior ground floor between landforms and below housing.

SD Renders-2

On top of landform in the middle, on level with housing

IMG_6884

Cluster Chunk showing the connection between the vertical truss boxes, horizontal housing bars, and the semi-underground landforms/

IMG_6887

Detail of cluster chunk showing the underground theater in the landform.

IMG_6888

1/16″ structure model showing the truss configuration, and the concrete landforms below.

IMG_6897

1/16″ section model depicting different landforms.

Plans 2 OPEN IN ILLUSTRATOR_Page_1

Ground Floor

Plans 2 OPEN IN ILLUSTRATOR_Page_2

First Floor

Plans 2 OPEN IN ILLUSTRATOR_Page_3

Second Floor

Plans 2 OPEN IN ILLUSTRATOR_Page_4

Fourth Floor

Plans 2 OPEN IN ILLUSTRATOR_Page_5

Fifth Floor

IMG_6890

Study model with our preliminary housing configuration.

IMG_6899

1/8″ study model

IMG_6901

original preliminary cluster chunk with the concept of the large wall covering a truss box.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s